Какво е текстилно рециклиране?

Рециклирането на текстил е един процес, при който стари, излезли от употреба дрехи и друг текстил се възстановяват, за да се използват за втора употреба или да се ползват като материали за направата на нови неща. Необходимите стъпки в процеса на рециклиране на текстил включват даряване, събиране, сортиране и обработка на текстил и последващо транспортиране до крайни потребители на употребявани облекла, парцали или други подобни материали.

Текстилната индустрия е в основата на тази нова, бързо нарастваща индустрия за рециклиране на текстил, която вече надхвърли 1 трилион долара в световен мащаб. В процеса на рециклиране влизат дрехи, мебели, материали за матраци, спално бельо, драперии, почистващи материали, оборудване за свободното време и много други вещи.

Спешността за рециклиране на текстил

Рециклирането на текстил все повече се признава за нужно, както от потребители, така и от производители на стоки. Годишно, по целия свят, се произвеждат над 80 милиарда облекла. През 2015 г. са били генерирани около 16 милиона тона текстилни, като твърдите битови отпадъци са около 6,1% от общото производство на битови отпадъци. Процентът на текстил, произведен от дрехи и обувки, е 14,2%, докато пренаправата на чаршафи и калъфки за възглавници е 16,3% за същата година. 

Рециклира ли се текстил?

Полза от рециклирането на текстил за околната среда:

  • Намаляване нуждата от пространство за депа. 
  • Избягване използването на чисто нови влакна
  • Намалена консумация на електрическа енергия и вода
  • Намаляване на замърсяване
  • Намаляване търсенето на багрила.

Източници на текстил за рециклиране

Текстилът за рециклиране се генерира от потребителите, които предлагат всичко от: дрехи, тапицерия на превозни средства, предмети за бита и много други, както и от скрап.
Даряването на стари дрехи се подпомага от НПО, както и много корпоративни програми, като тези на Nike и Patagonia.

Рециклира ли се текстил?

Носим и годен за преизползване текстил

Според източник от британската индустрия, около 50% от събрания текстил се използва повторно, а другата половина отива за рециклиране. Около 61% от носимите дрехи се изнасят в други държави. В някои африкански страни около 80% от хората носят употребявани дрехи. 

В Канада приблизително 10% от благотворителните вноски се продават от магазини за спестяване, а други 90% от дарените тъкани отиват за рециклиране. Около 35% от дарените дрехи се преправят в промишлени парцали.

Процесът на рециклиране

Входящият, непоходходящ за носене материал се сортира по вид, материал и цвят. Цветния материал не е необходимо да се боядисва отново, което означава, че ще се спести енергия и замърсяване от повторно боядисване. След това текстилът се изтегля във влакна или се настъргва, а понякога се слагат и други влакна в преждата. 

След това преждата се почиства и смесва, чрез процес на кардиране, после тя отново се усуква, с което става готова за последваща употреба при тъкане или плетене. Някои се компресират за пълнеж, който да си използва, например, за матраци.

В случай, че текстилът е полиестер, дрехите се нарязват и след това се гранулират за преработка в полиестерни чипове. В последствие те се стопяват и от тях се правят нови влакна за полиестерни тъкани.

Рециклира ли се текстил?

Предимствата от рециклиране

Рециклирането на текстил помага за опазване чистотато на света около нас. Рециклираните дрехи намаляват нуждата от големи по пространство депа, които представляват заплаха за околната среда и подпочвените води. Когато вали, водата се оттича през изхвърлените дрехи и отлага опасни химикали в почвата. Текстилът, произведен от синтетични влакна, няма да се разложи бързо, докато вълнените тъкани отделят метан по време на разлагането си, което прави и двете влакна проблемни. Когато въпросните тъкани се рециклират, този риск се намалява в значителна степен. Изненадващ е фактът, че над 70% от световното население използва дрехи, втора употреба. Суровините, придобити от рециклирани тъкани, струват по-евтино; което ги прави привлекателни за производители и потребители.

Следващата стъпка

Тенденции, като например по-бавно сменяща се мода, започнаха да привличат вниманието на хората върху връзката между облеклото и околната среда. Бързата модна определено генерира голямо замърсяване за кратко време – преминаване бързо към най-новия продукт, като „старият“ бързо се озовава на депата за отпадъци. Потребителите могат да ускорят внедряването на положителни промени, като изберат марки за облекла, които работят с трайни материали, демонстриращи ангажираност към намаляване на отпадъците си.

Рециклира ли се текстил?

Средната продължителност на живота на дадена дреха е за период от три години, след което се изхвърля, като стара. Дори полезните облекла, за съжаление, отиват на боклука, защото вече не са на мода, което е особено лошо. Затова е добре потребителите да избират красиви, класически и здраво направени дрехи, които да си струва да бъдат запазени.

Персонализиране на ваши стари дрехи:

Има един удивителен факт, за който е добре да знаете, а именно, че дрехите, които се считат за безполезни и ненужни, могат да бъдат творчески пренаправени в нещо ново, интересно и приятно за окото.

  • Старите дрехи могат да се използват повторно за изработване на възглавници за под, или диван, за чанти, юргани, покривки за легла, килимчета за пред легло или вана други.
  • Повредено облекло може успешно да се използва за парцали или за кърпи за бърсане на ръце по време на готвене, а ципове и копчета могат да се изпозват за преправяне и украсяване на дрехи.
  • Тъкани с ярки цветове, ленти за глава и китки могат да се използват за изработване на платове с електрифициращи цветове. 
  • Стари облекла също могат да бъдат превърнати в произведения на изкуството, като им се зашият лепенки, копчета, мъниста и други.

Рециклира ли се текстил?

От началото на индустриалната революция, текстилната промишленост се определя, като един от основните замърсители на реки. Опитите за намаляване на отпадъците вече са на фокус дори при децата, поради повишената екологична осведоменост на населението по света. Развитието на потенциален пазар за рециклирани продукти ще намали отпадъците, които ще се изхвърлят в депата, и ще даде на хората различни модели, които биха подчертали индивидуалността им, вместо безрасъдно да се унифицират.

Може да ви звучи невероятно, но всичко зависи от нас, потребителите. Добрата новина е, че съществуването на една индустрия или различни модни марки зависи от нас, защото е в ръцете ни да упражним натиск върху производителите, за да започнат да произвеждат по-красиви, здрави и трайни дрехи. Със сигурност ще е интересно на нашите внуци и правнуци да видят нещо автентично от нашите времена. Нека не се срамуваме от това, което оставяме след себе си.